luni, 2 februarie 2009

Despre nationalism, politica si altele

Se pare ca nici dupa atate sute de ani de dominatie otomana, romanul nu vrea sa se dezica de expresia"capul plecat, sabia nu-l taie" si este trist sa constat acest lucru si ca nu se stie ce sanse avem sa iesim din mocirla asta.
Vorbeam azi cu o prietena casatorita in Danemarca despre cat de nationalisti sunt ei, despre faptul ca trebuie sa le inveti limba o data stabilit acolo, mai ales daca vrei sa te bucuri de anumite drepturi. Se pare ca si pe aici, in Tarile de Jos,, exista aceeasi tendinta: invata limba si esti de-al nostru, vei avea parte de mai multe facilitati si de mai multe informatii decat oricare stranger mutat pe aceste meleaguri.
La noi, la romani, o cam dam pe aratura. Nu vrem sa avem constiinta propriei noastre nationalitati, avem unguri care traiesc pe teritoriul Romaniei dar trebuie neaparat sa le facem o favoare permitandu-le sa vorbeasca in limba lor desi ei sunt ROMANI prin nasterea lor in ROMANIA,nu? Parintii isi dau copiii de mici la gradinite si scoli in limbi straine pentru ca asa e moda si pentru ca nu vor putea sa se realizeze mai tarziu daca nu-i tabacim de pe acum cu limbi straine , ca doar e musai sa pleci in alte tari ca sa ai o viata decenta, la noi acest lucru parca ar fi interzis printr-o lege nescrisa pentru muritorul de rand...
Politica a ramas aceeasi mare curva dar la noi, in Romania, parca e insasi mama lor, matroana!
Oare cata apa pe Dunare mai trebuie sa treaca pana vom putea vedea romani mergand pe strada relaxati ,fara teama sau grja zilei de maine, capabili sa se bucure de o zi cu soare, oarecare? Pai ar fi chiar aberant in conditiile existente in tara sa ma gandesc ca romanii ar putea sa se bucure la fel de firesc ,de copilaresc, de simplu de un simplu carnaval ca cel care e acum aici, in Bergen op Zoom! Pai ar iesi la noi tanti Vica sau madam Dutescu cu bonetele, esarfe sau o fusta mai pestrita pe strada doar asa pentru ca e carnaval, ele care se gandesc doar ce vor avea maine pe masa si cu ce vor plati intretinerea sau lumina care au venit atat de mult?
Vise ,maica, vise, sau cred ca am ajuns sa aberez ...

Un comentariu:

canard spunea...

HA! foarte pertinent comentariul din ultimele randuri:" ar iesi tanti X pe strada..." eu ma gandeam cand vedeam carnavalurile lor ca acolo nu merg oameni obisnuiti ci niste actori platiti :-)))) pana mi s-a explicat ca nu e chiar asa, aici toata lumea se distreaza, asa e spiritul la noi, ne iubim tara cu manifestarile ei de orice fel. A, si cat de adevarat ca acolo trebuie sa le invatam noi limba iar in Ro ne dam copiii la scoli inalte sa nu cumva la ajunga la pubertate vorbind corect romaneste :-(((
sa nu uit: big thx&hug ca mi-ai scris pe blog, asa o sa comunicam si mai indeaproape
te pup