miercuri, 18 martie 2009

Den Bosch sau 's Hertogenbosch, "the duke's forrest"

Bine ati venit in Den Bosch!!! Aceasta e gara unde luni, 16 martie, inante de miezul zilei, am poposit pentru a doua oara, de aceasta data pentru a-mi ridica de la Oficiul de imigrari permisul meu de rezidenta in Olanda.

Din fata garii, privirile ti se indreapta spre o intersectie in mijlocul careia se afla aceasta statuie.

Den Bosch este capitala provinciei Brabantul de Nord, care este de fapt in sudul tarii, provincie in care se afla si orasul in care locuiesc acum, Bergen op Zoom.

Den Bosch este datat ca oras din anul 1190.

Simbolul orasului este o broasca deoarece in vremurile de demult orasul era inconjurat de mlastini pline de broaste.

Broscuta din imaginea de mai sus se afla in gradina unei case din oras si spune"oracaie aici" . :-)

. Orasul are un farmec aparte, cu canale ascunse in spatele caselor, sub case chiar, cu miros de vechi, de umed, cu multe restaurante pe stradute inguste, cu terase cochete , intr-o atmosfera burgunda.
Inainte de anul 1520, Den Bosch a continuat sa infloreasca, devenind al doilea oras ca numar de locuitori din actuala Olanda, dupa orasul Utrecht.
Orasul a aprtinut in timp, pe rand, Imperiului habsburgic, Frantei, Prusiei, devenind in 1815, cand a fost creat Regatul Unit al Tarilor de Jos (United Kingdom of the Netherlands), capitala provinciei Brabantul de Nord.







In Den Bosch se afla Catedrala Sfantul Ioan (Sint Jans kathedraal), despre care se spune ca este una dintre cele mai frumoase catedrale din Olanda. Datand din jurul anului 1220, catedrala este renumita pentru design-ul ei gotic ,tipic brabantian, cu sculpturi pe aproape fiecare arc exterior.








. Parcul din oras, incarcat de primavara...
.




Unul din lagarele de concentrare naziste din afara Germaniei si a Austriei, a fost denumit dupa numele orasului 's-Hertogenbosch, fiind in functiune din ianuarie 1943 pana in septembrie 1944, si cunoscut nemtilor sub denumirea Herzogenbusch. In jur de 30 000 de oameni au fost adusi aici, dintre care 12 000 au fost evrei. In realitate, lagarul de concentrare s-a aflat la cativa kilometrii de oras, intr-un sat ,Vught, in sudul orasului. Ca o ironie a sortii, in acelasi loc au fost arsi de vii toti evreii din Den Bosch, in secolul al XIII-lea.
Acest monumet care se afla in parcul orasului, a fost ridicat in amintirea evreilor ,victime ale Holocaustului.


.

O biserica reformata.





. "De Moriaan" este cea mai veche cladire din piatra/caramida din Olanda, construita la inceputul secolului al XIII-lea.

.



.

.

.
Primaria orasului, construita in secolul al XVII-lea.
.

. Statui cam de un metru inaltime, la marginea unui canal laturalnic, in apropiere de Piata Mare, Grote Markt, din centrul orasului.

Un comentariu:

canard spunea...

ce inseamna sa vizitezi o tara straina cu ochii deschisi!!! de cate ori citesc despre locurile prin care ai fost, ma surprinde multitudinea de detalii, comentaii la obiect, si, crezi sau nu, retin deseori amanunte despre locurile prin care ai trecut, si le "vizitez" si eu online- cu siguranta blogul tau de calator isi atinge scopul in cazul meu!
PS mi-a placut comentariul despre broasca reprezentativa, ca si cel despre cladirile vechi din sec 13- iar decorul primavaratic parca parfumeaza pana aici :-)

weekend placut draga mea- si LA MULTI ANI pentru minunea ta de fetita!