duminică, 1 martie 2009

Octavian Paler

Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta…
Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca,tot ce poti face este sa fii o persoana iubita…
Am învaţat unele lucruri în viaţă pe care vi le împărtăşesc şi vouă ! Am învăţat că nu poţi face pe cineva să te iubească. Tot ce poţi face este să fii o persoană iubită. Restul… depinde de ceilalţi. Am învăţat că oricât mi-ar păsa mie, altora s-ar putea să nu le pese. Am învăţat că durează ani să câştigi încrederea şi că doar în câteva secunde poţi să o pierzi. Am învăţat că nu contează CE ai în viaţă CI PE CINE AI. Am învăţat că te descurci şi ţi-e folosit farmecul circa 15 minute. După accea, însă, ar fii bine să ştii ceva.Am învăţat că nu trebiue să să te compari cu ceea ce pot alţii să facă mai bine, ci contează ceea ce poţi să faci tu. Am învăţat că nu contează ce li se întâmplă oamenilor, ci contează ce pot să fac eu pentru a rezolva.
Am învăţat că oricum ai tăia, orice lucru are două feţe.Am învăţat că trebiue să te desparţi de cei dragi cu cuvinte calde; s-ar putea să fie ultima oară când îi vezi.
Am învăţat că poţi continua încă mult timp după ce ai spus că nu mai poţi.Am învăţat că eroi sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie, indiferent de consecinţe.Am învăţat că sunt oameni care te iubesc, dar nu ştiu s-o arate.Am învăţat că atunci când sunt supărat am DREPTUL să fiu supărat, dar nu am dreptul să fiu şi rău.Am învăţat că prietenia adevărată continua să existe chiar şi la distanţă. Iar asta este valabil şi pentru iubirea adevarată. Am învăţat că, dacă cineva nu te iubeşte cum ai vrea tu, nu înseamnă că nu te iubeşte din tot sufletul. Am învăţat că indiferent cât de bun iţi este un prieten oricum te va răni din când în când, iar tu trebiue să-l ierţi pentru asta.Am învăţat că nu este întotdeauna de ajuns să fii iertat de alţii ; câteodată trebuie să înveţi să te ierţi pe tine însuţi. Am învăţat că indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta.
Am învăţat că trecutul şi circumstanţele ţi-ar putea influenţa personalitatea, dar că TU eşti responsabil pentru ceea ce devii. Am învăţat că dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc. Şi nici faptul că nu se ceartă nu dovedeşte că se iubesc. Am învăţat că uneori trebuie să pui persoana pe primul loc şi nu faptele sale.
Am învăţat că doi oameni pot privi acelaşi lucru şi pot vedea ceva total diferit.Am învăţat că indiferent de consecinţe cei care sunt cinstiţi cu ei înşişi ajung departe în viaţă.
Am învăţat că viaţa îţi poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc.
Am învăţat că şi atunci când crezi că nu mai ai nimic de dat, când te strigă un prieten vei putea găsi puterea de a-l ajuta.Am învăţat că scrisul ca şi vorbitul, pot linişti durerile sufleteşti.
Am învăţat că oamenii la care ţii cel mai mult îţi sunt luaţi prea repede…
Am învaţat că este prea greu să-ţi dai seama unde să tragi linie între a fi amabil, a nu răni oamenii şi a-ţi susţine părerile.
Am învăţat să iubesc ca să pot să fiu iubit.

Un comentariu:

canard spunea...

incredibil postul asta cu Paler! dupa primele 5 randuri am inceput sa ma intreb daca in senilitatea mea, nu cumva am mai citit undeva cugetarile astea. Dupa inca 5 randuri am realizat ca-mi cad pentru prima data sub ochi. INSA... multe sunt lucruri pe care le fac deja, invatate din viata, nu foarte lunga pe care am trait-o pana acum, cu urechile mereu deschise si ochii in patru, la panda ca sa surprind cat mai multe din intelepciunea lumii. M-a miscat ideea de a-ti lua ramas bun de la cei dragi cu vorbe calde- am invatat sa fac asta atunci cand o doamna in varsta care ne invita la masa la sfarsit de saptamana a iesit pe balcon sa ne faca cu mana pe plecare, si s-a uitat lung la noi si noi la ea- i-am trimis bezele, ne-a privit cu multa dragoste, a doua zi a facut AVC si a mai trait o saptamana. Sunt 10 ani de atunci si nu pot uita privirea ei.

Prietenia adevarata exista si la distanta. Si iubirea adevarata. SI peste ani, si peste mii de km- probata si testata de mine insami. Cu mandrie ma gandesc la anul pe care eu si A l-am petrecut despartiti insa niciodata departe unul de altul, in tari aflate la mii de km departare una de alta.

Nu am mai citit cugetarea asta pana acum. Insa in mare parte am trait-o.Si iti multumesc ca mi-ai confirmat prin introducerea ei in blogul tau, ca viata trebuie traita cu toate simturile ascutite- ca sa putem gasi ce e mai bun si mai frumos in ea.