luni, 25 mai 2009

Keukenhof, minunata gradina a primaverii



Fara doar si poate, una din atractiile Tarilor de Jos ( ar trebui sa ma obisnuiesc sa spun asa pt ca Holland e DOAR una din regiunile care alcatuiesc aceasta tarisoara), este parcul Keukenhof.
Intinzandu-se pe o suprafata de 32 hectare, an de an, din martie si pana in mai, acest parc se lasa admirat de sute, daca nu chiar mii, mai degraba, de vizitatori veniti din toate colturile lumii.
Socotit unul dintre cele mai populare puncte de atractie atat in tara cat si in intreaga Europa, castigatoare a numeroase premii, este cel mai fotografiat loc din lume.
Keukenhof este cel mai mare parc de flori cu bulbi, avand 4,5 milioane de lalele din 100 de soiuri, 7 milioane de flori cu bulbi plantate cu mainile, peste 2500 de copaci in 87 de variante si 15 km de poteci.
In secolul al 15 lea, locul in care se afla acum parcul , era ocupat de paduri si dune de nisip apartinand Jacobei van Beieren, contesa de Olanda, Zeeland si Henegouwen intre 1417-1433.
Locul era folosit pentru vanatoare dar si pentru a se culege plantele aromatice necesare in bucataria castelului contesei, de unde si numele care i s-a atribuit : Keukenhof = Gradina bucatariei.
In 1949, un grup de cultivatori si exportatori importanti de flori cu bulbi, au aranjat o expozitie in aer liber unde sa fie admirate flori de primavara din Tarile de Jos. Primarul de atunci al orasului Lisse, de care tin gradinile de la Keukenhof, a finantat acest proiect, amenajandu-se parcul de astazi, cu ajutorul unui peisagist talentat,Willem van der Lee. In acel an, expozitia a inceput cu 40 de participanti, azi fiind in jur de 93.
Exista aici trei pavilioane mari, in incinta carora s-au derulat expozitii florale pe tot parcursul perioadei in care parcul a fost deschis in acest an.
Intr-unul dintre ele s-a aflat cea mai mare expozitie de crini din lume, cu peste 20 000 de crini din 300 de soiuri diferite. Mi-a fost foarte greu sa stau in acel pavilion, cu toate geamurile de pe acoperis deschise, din cauza mirosului puternic.
Intr-un alt pavilion, o expozitie de orhidee, cea mai mare familie de plante de pe pamant, in sute de forme si culori.
Aproape de campurile pe care se cultiva minunatele lalele si nu numai, de afla o moara, din 1892, din provincia Groningen, si adusa la Keukenhof in 1957.
Pentru copii, exista cateva locuri de joaca si o microferma unde pot intra sa vada de aproape si sa atinga cateva animale domestice. Maiei i-a placut teribil de mult acolo, a trebuit s-o tin sa nu fugareasca bietele ratuste.
Multitudinea de poteci si potecute care strabat parcul ,ratele si lebedele care plutesc pe canale, copacii cu coroanele lor minunate, pe langa miile de flori , alcatuiesc un loc in care merita sa vii sa te relaxezi pentru o zi sau mai multe.
Din pacate, anul acesta, am vizitat parcul cu o zi inainte de inchidere, cand deja majoritatea florilor de primavara se trecusera. Sper sa ajung anul viitor sa vad lalele in floare, pe tot cuprinsul acestui loc minunat, sa ma imbat cu mirosul zambilelor si al narciselor si nu numai!

Niciun comentariu: