luni, 27 aprilie 2009

A oferi sau nu ajutor

Unii oameni, printre care si eu, de multe ori, au tendinta sa considere ca TREBUIE sa faca ceva pentru altii ca sa le fie mai bine, sa ii ajute sa se inteleaga pe ei si pe ceilalti mai usor.
Dupa ce o perioada destul de lunga de timp am incercat sa fiu intermediar intre doi sau mai multi oameni, am realizat, ca atunci cand omul nu este pregatit sa primeasca ajutorul venit de la altii, e mai bine sa stai in banca ta si sa nu te consumi. Poate ca Tu, cel care vrei sa fii pe post de "vindecator" nu esti persoana potrivita pentru acel caz sau poate ca nu sunt persoanele implicate gata sa primeasca ceea ce le oferit tu. In plus, o doamna foarte citita la capitolul spiritualitate, mi-a spus ca eu, ca si entitate, nu trebuie sa demonstrez nimic, nimanui, ca am tendinta de actiona emotional la primul impuls, de unde si graba mea de a media conflicte,deh...
Concluzia: unora le convine starea in care se afla, ori o considera normala, iar intermediarii nu au nimic de oferit celor care nu cer ajutor, ba din contra, se pot trezi ca sunt chiar prost intelesi.
Ar mai fi ceva de spus: se poate cumva ca cel care incearca sa ajute sa perceapa realitatea persoanelor implicate in conflict cu totul diferit de ceilalti?

Un comentariu:

song of myself spunea...

Nu e vorba doar de faptul ca tu (sau altii) nu ai fi persoana potrivita pentru a oferi ajutor.
Pana la urma, ce inseamna "ajutor"? Sa il faci pe celalalt sa vada lucrurile ca tine? Cat de dispusa esti tu sa primesti sfaturi despre relatiile tale, ca sa le poti da apoi altora? Cred ca asta ar trebui sa ne intrebam, inainte de a ne apuca sa mediem conflicte atunci cand nu ni se cere acest lucru :).
Ca o concluzie: stai in banca ta nu ca sa nu te consumi sau pentru ca oamenii nu sunt pregatiti sa-ti primeasca ajutorul, ci tocmai pentru ca tii la acei oameni si le respecti dreptul de vedea lumea (si relatiile) in felul lor.