sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Descopar orasul

Ma plimb prin oras.Lume linistita,preturi accesibile comparativ cu salariile de aici si ma gandesc cu necaz ca as dori sa fie asa si la noi in tara.Inca zic "la noi'pt ca ,desi intr-o lume noua care sper sa ma adopte repede, ma simt parte din locurile de unde am plecat de atat de putin timp.

Imi place aici, viata are alt ritm dar momentan tind sa-l pastrez pe-al meu, inca nu m-am decuplat, n-am intrat usor in marsarier, bag cam repede a 4a cand viteza de aici mergem cam in jur de a 2a,rar ceva mai mult.

Descopar orasul treptat.Sunt si alti straini aici,destui negri si turci, dar care deja vorbesc olandeza.Am gasit 2 magazine turcesti, cu produse cam ca acasa, te simti ca in micutele si prafuitele (astea nu-s asa!) alimentare de cartier de pe vremuri.Au pana cand si paine turceasca umpluta cu "puf"!:)

Azi a nins.Peste noapte si dimineata,apoi a iesit un pic soarele, a plouat putin,a nins, a iesit un pic soarele si iar a nins. Aici ninsoarea arata ca o mazariche, cade pe drumul pietruit si se topeste rapid.Vad ca oamenii n-au o treaba,merg mai departe prin ninsoare ,cu capetele descoperite cei mai multi.

Sambata se merge la cumparaturi si vinerea pana la ora 9 seara si doar o duminica pe luna gasesti destule magazine deschise.In rest, la ora 17 sau 17,30 gata, se inchide tot ,mai putin barurile,restaurantele care raman deschise inca ceva vreme.E interesant sa vezi cum strazile care erau destul de pline isi pierd din forfota initiala imediat ce se inchid magazinele, ca si cum toti oamenii s-ar volatiza, buffff......au disparut!Apoi strazile redevin tacute in lumina serii.

Azi i-am luat Maiei un alt carucior pt ca cel pe care-l aveam din Romania nu se potrivea cu drumurile pietruite de aici, era ca o barca amarata pe un ocean.Cel nou parca merge singur si nici macar nu a costa cu mult mai mult decat cel vechi.Deh, la tara noua, caleasca noua,nu??

Reduceri in magazine, 30 %, 40%, se cunoaste ca vin sarbatorile de iarna. Aici mai important decat Mos Craciun este Sinterklaas, cumva echivalentul lui Mos Nicolae la noi.Toti il asteapta, oamenii stau rabdatori la cozi in unele magazine ( dar nu cozi ca la noi de 10 persoane in magazinele cu reduceri!) chiar daca cumpara doar 2- 3 lucruri.Luminitele sunt deja aprinse pe strazi, nu-l mai asteapta decat pe mosul in sania lui...

Un comentariu:

canard spunea...

ce bine ca ai ajuns acolo in perioada asta efervescenta de sarbatori! cred ca orasul e decorat ca in povesti- o adevarata placere sa te plimbi prin acest "winter wonderland"(deocamdata fara zapada, doar cu luminite si haine de sarbaoare)