duminică, 20 septembrie 2009

Viata portocalie (2)

E uimitor cum, insasi Viata, poate sa faca cea mai buna terapie cu noi.
Casa e toata intoarsa cu susul in jos, sunt cutii cu lucruri, lucruri pe langa cutii, lucruri nepuse inca in cutii, peste tot, iar pe mine ma apuca uneori o tristete iremediabila, sau asa credeam eu, pana azi, cand parca am inceput sa vad si altfel lucrurile.
Imi place oraselul asta, imi plac imprejurimile, imi place linistea din jur, imi place aerul curat, tare, ca de munte, imi plac oamenii care merg pe bicicleta, oamenii veseli, draguti, zambitori si binevoitori, dar sunt si lucruri care nu-mi plac, lucruri pe care le descopar pas cu pas, pe ultima suta de metri, aici, departe de tara, intr-o alta tara care mi-a fost casa pentru un an de zile.
Multi spun ca in Vest oamenii sunt altfel, dar ce constat cu o oarecare surprindere este faptul ca, indiferent in ce colt de lume ai merge, oamenii sunt oameni, adica au trairi subiective, conceptii comune cu ale celor de pe alte meleaguri, idei despre viata si nu numai cam la fel, peste tot, oarecum. Ai zice ca intr-o tara civilizata precum Tarile de Jos, unde exista vestitul Tribunal de la Haga pentru drepturile omului, oamenii au alta mentalitate despre viata, in general, ca sunt mai deschisi, mai open minded, cum ar zice englezul. Poate ca si sunt, in anumite chestii, au legiferat folosirea "ierbii", dar asta doar pentru a controla mai bine, de fapt, si a evita anumite riscuri legate de folosirea drogurilor, au acceptat homosexualii dar exista o rata mare a divorturilor, copiii traiesc in familii refacute cu tati si mame vitregi/e, dar fiind de multe ori ca o minge de ping pong intre parintii lor divortati, iar mai grav, rasism la greu, fata de marocani, turci si poate si fata de altii dar nu stiu eu.
Spunem ca noi, romanii, ne luam de tigani, si asa spun si altii, din Vest, sarind ca ulii pe noi, apoi ne amesteca pe toti, ca popor, in treburile murdare ale unor conationali de-ai nostri plecati in lumea larga sa faca bani usor, pacalind, furand. Dar ei, ei unde sunt? Daca au avut norocul, sa zicem, sa se nasca intr-o tara cu mai multe posibilitati, cu o asa zisa democratie bine inchegata, fata de "bebelusul" nostru din Romania, asta nu le da dreptul sa judece un popor, un om, fara sa-i cunoasca istoria. Prea des emitem judecati, indiferent unde traim, ce facem, cu cine suntem!
Si uite asa, dupa ce am facut cunostinta, partial, cu Vestul, asa, cumva mai profund, sa zicem, ma voi intoarce in tara mea, la aceiasi romani care judeca si ei, ca si altii, care se cearta si ei ca si altii, care emit judecati si ei, ca si altii...macar lor le inteleg limba! :)))
Voi reveni cu alte impresii.

6 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Avea Păunescu nişte versuri - Dar sunt bolnav să stau aici, pentru-a muri impetuos, în ţara cu salarii mici, ca un costum întors pe dos...

ajnanina spunea...

vii acasa ? :)

astharte spunea...

Cristian, nu te tine nimeni intr-o tara sau alta, intr-un loc de munca sau altul, Dumnezeu ne da dar nu ne baga si-n traista, asa ca, pana la urma, daca tot suntem dupa chipul si asemanarea Lui, inseamna ca si putem , daca am stii cum, sa facem pentru noi mici minuni, sa fim fericiti oriunde in lumea larga...aberez oare? :)))
Paunescu, saracul, bolnav sa stea aici, adica in Romania, si uite unde e, tot in Romania...no comment...
De saturat si eu sunt saturata de multe lucruri care se intampla in tara si care nu-s normale, imi doresc si eu o civilizatie ca cea din Vest, dar doar cu partile ei bune, fara lucrurile urate care exista acolo, insa sunt oarecum constienta ca, atata timp cat nu ne schimbam noi, oamenii, nu se va schimba nici viata de la noi.
Ce am dorit eu sa subliniez de fapt, este ca si in asa zisa civilizatie occidentala oamenii, multi dintre ei, gandesc ca si in alte colturi de lume, ca exista rasism peste tot, si, nu stiu de ce, am eu sentimentul ca e mai accentuat in tarile bine dezvoltate dpdv economic...

astharte spunea...

Da, Ajnanina, ma intorc acasa, primul acasa, ca sa zic asa, pentru ca si aici, in Tarile de Jos, m-am simtit acasa .:)))
Cat va fi sederea acolo, daca voi pleca iarasi in alt colt de lume, asta numai Viata stie si astept sa-mi sopteasca la ureche si sa-mi arate drumul. :)

canard spunea...

acasa e unde ti-e inima- un om minunat si intreg ca tine, cu o inima mare, poate face orice loc sa fie acasa. regret alaturi de tine aceasta turnura a evenimentelor, ma bucur alaturi de tine pentru o noua pagina intoarsa in viata ta, te astept sa revii(poate asa ne vom vedem mai des la un pahar de vorba) si sper din tot sufletul sa simti in continuare ca VIATA e minunata!
te pup draga mea, si-ti trimit numai ganduri bune!

astharte spunea...

Merci, draga mea, pt inima mare pe care mi-o atribui, pt ca ma vezi atat de frumos...ma faci sa rosesc pt ca nu ma cred decat un om printre oameni si atat, pe bune. Stiu ca am calitati dar am si defecte, asa ca....
Cat priveste intoarcerea in tara, nimic nu ma opreste sa pornesc intr-o alta aventura cu prima ocazie,nu? :)See u soon, I hope!