marți, 8 septembrie 2009

Prima zi de gradinita

Marti, 8 septembrie 2009, prima zi a celei mici la gradinita, de fapt un playgroup, aici, in Bergen op Zoom.
Emotii, agitatie, trezit devreme, imbracat si hranit copilul. Apoi m-am pregatit si eu , si impreuna cu tati, am plecat toti trei sa ne intalnim cu cele doua domnisoare de la gradi, juf Nienke si juf Nicole, si cu ceilalti copii.
Clasa, mare ,generoasa, cu diverse activitati din care sa aleaga cei mici. Sistemul pe care-l folosesc e cel Montesori, si cum sunt cam satula de nebunia din gradinitele romanesti, ma bucur ca cea mica poate sa aiba o experienta diferita aici, cu toate impedimentele legate de neintelegerea limbii olandeze (deocamdata!). Aici stiu sigur ca va putea sa aleaga cu ce sa se joace, fara probleme, ca isi va face prieteni si ca va gasi atentie din partea celor doua educatoare.
De doua ori pe saptamana, Maia va merge in grupul de copii cu care va invata cate ceva de fiecare data, va invata sa aiba grija de plantuta ei ( fiecare copil are propria lui planta adusa de acasa), sa socializeze si sa inteleaga ,in prima faza, limba olandeza.
Azi am luat-o mai devreme acasa, trebuia sa ajung in Haga la un interviu, si am gasit-o ascultand o poveste in olandeza, cu ceilalti copii, si privind pozele din carte, povestea pisoiului Diki Dick, un personaj celebru pentru copiii olandezi. Era chiar in fata, langa juf Nienke, care le citea si le arata imaginile, iar Maia isi intindea gatutul ca sa vada cat mai multe.
Mai tarziu, in cursul zilei, am intrebat-o daca mai vrea sa mai mearga la gradi si a spus un DA foarte hotarat. Asta-i de bine, inseamna ca se simte in siguranta...sau poate ca mai are nevoie de ceva timp sa realizeze ca mami o lasa cu altii pentru cateva ore! :)

Un comentariu:

Mikka spunea...

Ce frumoasa zi! Si ce bine ca lucreaza acolo, la gradinita, pe sistemul Montessori! Mult mai bun pentru noi toti...
Sper ca micuta ta Maia sa fie fericita acolo, si iti doresc sa ti se aseze toate si daca va e mai bine sa ramaneti si sa va bucurati de Tara Lalelelor.
Sper ca a fost bine la interviu.
Mami, sa fii in bine si tu si comorile tale...