marți, 17 aprilie 2012

Sarbatori

E important sa-ti lasi sufletul sa te calauzeasca fara sa-ti pese de gura lumii, sa-ti lasi inima sa te duca acolo unde te simti acasa, impacat cu tine, indiferent de ceea ce gasesti in calea-ti.
In Vinerea Mare, slujba prohodului. Apoi, cu steagurile-n frunte, duse de 2 barbati, cu cei 2 preoti si cu alti vreo 6 barbati ducand epitaful care fusese pus peste masa din biserica pe sub care trecuse multime de lume cu lumanari si flori in maini, o mare de oameni, peste vreo suta si ceva, cu lumanari arzand, au dat roata parohiei, de-a lungul mai multor strazi, ca intr-o procesiune adevarata a punerii lui Iisus in mormant. Oamenii mergeau cu mic cu mare, copii mici, medii, tineri, adulti, batrani, de-a lungul strazilor, trecand pe langa alti oameni care se uitat mirati, unii inchinandu-se, in special copiii care se opreau din joaca lor si cascau ochii la noi. Apoi intoarcerea la biserica si slujba de vecernie, ultima inaintea Invierii. Miruirea si impartirea de catre preot a florilor, miilor de flori aduse de oameni langa epitaf. Oameni si oameni, unii mai rabdatori, altii grabiti si tematori ca nu vor primi exact florile pe care si le doreau, amestecand cele sfinte cu dorinte lumesti gen coada la carne, lapte , oua.
A doua zi a plouat in reprize, dupa-amaiza, seara, si totusi, cu umbrele in maini, destui oameni s-au incumetat sa plece la miez de noapte sa ia lumina sfanta.
Ca peste tot, ca mai mereu, unii au vrut sa treaca rapid peste luat lumina, luat paste, mers acasa, mancat, si altele. Altii si-au lasat si sufletele si inimile sa se odihneasca putin in linistea noptii, a bisericii, a slujbei, a dangatului de clopot si a sunetului de toaca. Ne-am odihnit, am cantat "Hristos a inviat din morti" si-apoi, impacati, ne-am intors catre casa, catre cei dragi.
Zile in familie , de cinstire a Vietii asupra Mortii, de cinstire a Iubirii de Viata, de Dumnezeu.
Maine reincep munca dupa vacanta incercand sa-mi pastrez linistea din suflet adunata de sarbatori.
Hristos a inviat!

Niciun comentariu: